Forrás: competitor.com

Talán mindenkiben felötlött legalább egyszer sportpályafutása alatt a gondolat, hogy

“Szükségem lenne egy edzőre?!”

Ez egy nagyon érdekes kérdés, mivel sokan elég jól eledzegetnek külső irányítás, felügyelet nélkül is. Legalábbis így tűnik, vagy ezt vallják akár különböző fórumokon is. De azt már senki nem szereti reklámozni, hogy hányszor állt meg a fejlődésben, rekedt meg egy szinten akár évek óta, hányszor volt beteg a szezonban, hányszor állt már felesleges fáradtsággal rajthoz az egyébként várva-várt versenyen, és fejezte be esetleg csalódottan azt.

Nem azt mondjuk, hogy edzővel dolgozni egy edzésterv szerint mindenre megoldást nyújt! Előfordul ilyen is, bár elég nehéz összehozni. Az élet időnként közbeszól… Viszont az már egyáltalán nem mindegy, ez milyen gyakran fordul elő. Vannak olyan esetek, amelyek elkerülhetetlenek, és vannak olyanok egy sportoló pályafutása során, melyek kis odafigyeléssel – és egy szakember irányításával – szinte 100%-ban kiküszöbölhetőek. A sportoló a problémánál leragadva nem feltétlenül látja, mit és hol rontott el, míg egy tapasztalt és szakértő kívülálló más szemmel, globálisan nézi a helyzetet.

Az edzői munka és a tervszerűség

Az edző egyik fontos feladata: objektív képet nyújtani a pillanatnyi helyzetről, amire a sportoló önmaga nem biztos, hogy képes.
Másként megfogalmazva: egy tervre mindenkinek szüksége van! Ez igaz az élet minden területén.

Mi a tervszerűségben hiszünk, a felépített edzésmunkában.

Forrás: usainbolt.com

Forrás: usainbolt.com

Sokszor előfordul, főleg olyan személyeknél, akik még újak a sportban, hogy megkérdezik, hány OB-t nyert az edző, melyik maratonon, kupafordulón lett első vagy dobogós? Valamilyen szinten jogos a kérdés, de mi van akkor, ha a tanítvány erősebb, gyorsabb, mint az edző – akkor már nem is tudja felkészíteni?

Kérdés: tudod, ki az a Glen Mills?
Közel sem olyan fitt, és nem is olyan gyors, mint Usain Bolt, a 100 m-es és 200 m-es síkfutás világcsúcstartója. Glen Millsnek nincsenek hasonló eredményei. Mégis ő a világ – jelenleg talán – legnépszerűbb és legelismertebb atlétájának az edzője.

Igazság szerint ritka az olyan edző, aki az adott sportban aktív sportolóként is sikeres volt.
Te kit választanál inkább:

  1. aki egész életében edzett és számos első hellyel büszkélkedhet, vagy
  2. aki sportol, versenyez is akár, de kevesebbet edz, és inkább az edzéstudomány gyakorlása tölti ki a napjait, akinek ez a szenvedélye?

Akik már régóta sportolnak, ők is elakadhatnak a felkészülésben, vagy csak egy új ingerre van szükségük, hogy ki tudják hozni magukból a maximumot. A dolog egyébként sokszor roppant könnyen orvosolható, mert az esetek nagy részében egyszerűen csak kevesebbet kellene edzeniük.

De hogy mit és mikor, milyen intenzitással, azt már kevesen tudják. Ez nem baj, hiszen ez nem az ő feladatuk, ezért van az edző…

Egy jó edzésterv irányt mutat, lépésenként teszik meg az utat a végső cél felé. Strukturált edzést követni, terv szerint, odafigyelve a pihenésre és a terhelésre, már fél siker. És itt nem az ingyen letölthető edzéstervekre gondolunk. Nagyon ritkán előfordul, hogy azok is működnek. De mi van akkor, ha például a hét közepén 1-2 napot nem tudsz edzeni, vagy beteg leszel?! Honnan folytasd tovább? Mennyire menj vissza a tervben? Ezeken nem kell a fejedet törni, ha edzővel dolgozol.

A személyre szabott edzésterv rugalmas, igazodik a sportoló mindennapjaihoz és céljaihoz. Mai, rohanó világunkban egyre nagyobb hangsúlyt kap, hogy az edzésre szánt mondjuk 2 órát hogyan is tölti el a sportoló, hogyan tudja a leghatékonyabban kihasználni ezt az időt. Ha csak 3-4 napja van egy héten edzeni, akkor azokat hogyan ossza be? Ezekre ad választ a háttérben folyó tudományos edzői munka.

Ez több, mint csupán edzésterv!

Edzővel dolgozni nem csak egy szimpla edzéstervet jelent hetente, hanem folyamatos visszajelzést, kommunikációt, inspirálást, áttervezést – ha arra van szükség -, elemzést, háttérmunkát. A siker mindig két emberen múlik, az edző és a sportoló kapcsolatán.

A jó edző néha nem tesz mást, csak hallgat, meghallgatja a problémákat. Az együttműködés nem csak az edzéstervről szól. Sokszor tanácsokat kell adni az élet más területein is, hogy elháruljanak az akadályok az optimális edzés vagy versenyzés elől.

Az edző feladata, hogy folyamatosan képezze magát, képben legyen a legújabb tudományos eredményeket, módszereket illetően. Ez nem a sportoló feladata, ez nem az ő szakterülete! Legtöbben dolgoznak, családjuk van, és még mellette edzenek is, versenyekre készülnek. Ha még mindezeken kívül a sporttudománnyal is kellene foglalkozniuk, abból vajon mi sülne ki? Előre borítékolható, nem sok jó, vagy legalábbis nem az, amit elérhetne a sportoló, ha csak arra fókuszál, amire szükséges.

A nagy csapda

Nagy kavarodás van a fejekben, amióta az internet lehetőséget ad a témában való elmélyülésben.

Sokan írnak sokfélét cikkekben, könyvekben, hozzászólásokban. Nagyon nehéz a rengeteg – már elnézést a kifejezésért – “szemétből” és részigazságokból kibogarászni a valóban hasznos információkat. Ráadásul mindezek magyar nyelven szinte nem is találhatóak meg. Ezeknek az információknak az átlátása, rendszerbe foglalása és a napi rutinba való beépítése szintén a szakember feladata és felelőssége. Amennyiben szeretnél tervszerűen, edzői segítség mellett készülni a következő versenyeidre, ÍRJ NEKÜNK!


Tetszik ez a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!