Avagy edzésközben érdemes-e odafigyelni a pulzusra?

pulzusmeresA pulzusmérés már nem új keletű dolog, szerencsére egész általános a kerékpárosok, a triatlonisták körében, viszont ez az állítás csak részben igaz a futókra. Pulzust mérni márpedig kell! Hogy miért?

Ha csak az előbbi gondolat menetet fejtem ki jobban, a futók esetében nem elég a tempó – a perc/km – adat, ez nem túl informatív, és egyáltalán nem mindegy, hogy az adott tempót milyen pulzuson futja le valaki. A pulzus mérés mindenkinek ajánlott, legyen az teljesen kezdő,  amatőr, vagy országos bajnok sportoló, fiatal vagy öreg. Mindegy. A legtöbbünknek szerencsére már olyan autonomikus, mint autóba ülve bekötni a biztonsági övet. Én, ha nincs rajtam a pulzusmérő mellkaspánt edzésen elég furcsán érzem magam, hiány érzetem van.

Ha netán edzővel dolgozik a sportoló és esetleg az adatokat el is küldi, akkor igen fontos, hogy az edző rendelkezzen a mért pulzus értékekkel, hiszen pl. az edzéstervben a pulzustartományok is így vannak megadva sok esetben.

A pulzus mérés érdekes dolog. Sok minden befolyásolja, mégis sokat segíthet az edzésben vagy a versenyzésben. Láthatod, ha fáradt, vagy ha kezdesz dehidratálódni (kiszáradni), stb.

hrv-01Sok képlet és számítási mód található az interneten, melyek segítségével meg lehet határozni a pulzus zónákat. Egy modern szemléletű edző alapból elutasítja ezeket! Nagyon ritka esetben fedik a valóságot az így kapott tartományok, ami nem elfogadható. A teljesítménydiagnosztika manapság szinte mindenki számára elérhető, csakúgy mint egy jól használható pulzusmérő óra. Aki komolyan gondolja az edzést, vagy a versenyre való felkészülést, az csak megbízható pulzus zónákra alapozhat! A téves értékeken végzett edzés időpocsékolás, nem hatékony.

Ha már megvannak a pulzus tartományok, akkor a sportolónak nincs más dolga, mint betartani az edző által ajánlottakat, ami kinti tekerés vagy futás esetén azt jelenti, hogy ha 85%-ban a zónában tud maradni az jónak mondható.

Az ideális pulzusmérő óra mutatja a pillanatnyi, átlag, esetleg maximális pulzust, a pulzus zónát, és jelzi, ha elhagytad azt. Kiszámolja az elégetett kalóriát, ami a pontos, napi kalória bevitel kiszámolása esetében elég fontos. Újabb típusok a sebességet is mérik vagy GPS alapon, vagy Foot Pod-al, vagyis menet közben látható pl. a perc/km tempó. Pulzusmérő órát lassan az élelmiszer boltban is lehet kapni, azonban felhívnám a figyelmet a minőségbeli különbségekre, hiszen olcsóbb modelleknél megfigyelhető, hogy 5-10 BPM-et is ugranak pillanatok alatt, nem tudják követni a pulzus tényleges változását.

suunto-ambit2-s-pulzusmeresMagasabb szint, amikor már nem csak a szív frekvenciát mérjük, hanem az ütések között eltelt időt is. Sokáig csak klinikai használatra volt elérhető a Pulzus Variabilitás mérés (HRV), manapság viszont már több óra is tud ilyet. Ezek ez értékek igen informatívak a hozzáértő edző számára. Számos beépített funkció alapján kiszámolják a Légzési Rátát, az EPOC-ot (Edzés utáni elhúzódó oxigén felvétel), az Edzés Hatást (PTE), Regenerációs időt, az Oxigén felvételt (VO2), Respirációs Rátát. Mindezek az értékek igen hasznosak az edző számára, hiszen könnyedén össze tudja hasonlítani az edzéseket, nyomon követve a fejlődést.

A letölthető, számítógéppel összeköthető órák a legmagasabb szintet képviselik, az edző/sportoló munkájának a hatékonyságát jelentősen növelik. Az órákhoz tartozó szoftverek számos elemzési lehetőséget kínálnak, valamint az edzés naplót is lehet vezetni az online felületeken.

Te még mindig nem mérsz pulzust? Itt az idő változtatni!


Tetszik ez a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!